2014 m. rugsėjo 29 d., pirmadienis

NDBL regata 2014. And the winner is?..



Viskas keičiasi, nestovi vietoje, pro/re-gresuoja... Čia kaip kas ir kaip kam.
Išaugo Mingėj (arba - Minijoj, čia toj - kur kaimas) elingų, namų, o ir medžių. Atsirado draugų draugų (čia tų, kurie draugai draugams), kurie vos atplaukiančius žuviene vaišina. Na, ne žuviene, nes žuvienė buvo kitą dieną, nors ir gausiai pagadinta samogonu (kas sugalvojo, kad tai - pagardas?.. degtinės 30 lašų - pagardas, bet samopalogono 75 gr ant 250 gr žuvienės?..), bet vis kažkokiu karštu viralu be druskos, be pipirų ir be žuvies.

Ir oras geras buvo, ypač tiems, kam pailsėt ant vandens, pasidegint, variklius pataisyt, racijos laidus patampyt, bures pabandyt anksčiau laiko pritrūko.
Vėjo buvo - atplaukiant pūtė kokie 3-5 metriukai, bet tiesiai į nosį; negi laviruosi siauru marių farvateriu, ypač po darbo, ir kai beveik vėluoji su šviesa atplaukt pagal grafiką - tam ir bakelis pasitarnavo, ~20 litrų, sąžiningai pasiskolintas - ačiū skolinusiems.


 Beje, ir atgal jis padėjo parplaukt, nes sekmadienį vėjas ir apskritai baigės, ypač jei bandyt pavėjui plaukt - vimpleinio kaip ir nebėr, su 2 m/s netoli (tiksliau - toli, betgi ir ilgai) plauktum. Užtat teko kiek pasitobulint laivą, ir būsimų kovų laukus/vandenis iš stiebo viršūnės apžiūrėt.



Bet plaukimai gavos gana gražūs, tokie reto dažnumo: 2-3 m/s, marios lygios kaip stiklas, jachtos be garso jas skrodžia, kelis raibuliukus palikdamos.


Pavyko ramiai ir tykiai atlikti manevrus, susitampyt, neperdegt. Gal tai ir buvo mūsų sąlygos, bet, kaip sako klasikas - sąlygos visiems vienodos. Du plaukimai mariose - dvi kulkos (bullets), dar buvo įdomu pakovot su broliu (ne tuo, kur Brolis): laisvojoj grupėj plaukė laivas "įdomiu ir keistu pavadinimu" SWE 162, o tai ne kas kita, kaip X-99. Taigi, pirmajame plaukime mūsų startas buvo ~8 minutes vėliau nei laisvosios grupės (ne taip, kaip oficialiam protokole - "Baltas" vairą remontavosi, tai ir laukem), ir kadangi į mūsų ženklą naudinga buvo plaukt kertant finišo liniją, o laisvajai grupei tai ir buvo finišas - gavosi kova. Pralošėm kokias 8 sekundes. Antrąjame plaukime distancijos tapo vienodos, starto laiko tarpas sumažėjo iki 5, distancijos tapo identiškomis - atvežėm apie 2 minutes. Žinoma, nei burės, nei laivo paruošimas ten dar nėra toks geras kaip mūsų, o ir įgulos pastovios nėra. Bet vis vien smagu su tokiu pat laivu lygintis, nesvarbu, kad rezultatai kaip visada meluoja (mūsų finišo laikas ~19,09, jų ~19,06). Į antrą dieną einam su nebloga atsarga, 2 taškai prieš 1 likusį plaukimą.


Sekmadieninio plaukimo startas Atmatoj nenusiseka.



Tai, ką idealiai atlieka "Aphrodite", nes paskutiniu momentu vėjas nusisuka į kairę (pastovi su vienu grotu po teisėjų laivu, prieš pat startą pasieklia genują ir nuplaukia vos ne iš geriausios pozicijos ir su geriausiu greičiu; geriausia pozicija - "Cocopelli"), EsoX pakartot nesugeba - "Baltas", pasigavęs neblogą pagreitį, "good timing", tikslų pelengą į teisėjų laivą ir dar gavęs tinkamą pasisukimą - mūsų startą sugadina. Sutrukdom "Tojanai" ne pagal taisykles (klaida, ištaisėm po starto 360*, o krante dar ir atsiprašymas buvo), startą pralošiam, ir pradedam vytis... "Baltas" kaip pradėjo, taip ir pabaigė - fiziškai pirmas, ir perskaičiuot nebepavyko, nes vėjas prieš finišą parimo, ir kur buvo bėgama per vėjuką (galioja visiems anksčiau už konkurentą finišavusiems laivams), teko kantriai puškuot iki finišo per štilių. Štai kur tas greitesnių laivų pranašumas, dėl ko to (greitesnio) laivo ir norėta.
Buvo gražios kovos, keistų (mes - su halsais, "Rondo" - su genakeriu) sprendimų, buvo viena sekluma, kai spėjom sėst, nusileist spinakerį, apsisukt pasroviui, suvenduot, pasikelt spinakerį (viskas - sėdint ant seklumos) ir nuplaukt nuo jos. Po to dar pasivyt "Rondo", "Tojaną", trimaranu paimt paskutinį pavėjinį ženklą ir tada jau išspręst visus reikalus savo naudai. Ir jei offshore'iniam biznyje "near miss" nereiškia nieko gero, antra vieta (near miss nuo pirmos) mums buvo pakankama.




Plaukimas atgal neprailgsta. "Bukh" variklis dirba stabiliai, orkaitė patiekalus tik kepa, stalai nukloti... Cool, ehh?..

  














Komentarų nėra:

Rašyti komentarą