2015 m. rugsėjo 6 d., sekmadienis

Marcinkus

Buvo toks gamybos vadovas korpusiniame ceche, Marcinkus. Dar buvo poetas Marcinkevičius. Buvo ir toks kapitonas - Stasys Marcinkevičius, tikriausiai rimtas ir padorus vyras. Jo vardo regatą bando organizuoti ir vykdyti Klaipėdoje, bet... Todėl kitaip, kaip "Marcinkus", jos niekas ir nevadina.



Jei taip tęsis toliau - vargu ar kas ir vadins... Lietuvos jūrinių regatų tradicija tampa orientacinių varžybų perkėlimas iš miškų į vandenis: kaip 30-40 metų atgal per KMR, nuplauki į "ten", ir ieškai ženklo. Ir kuo vėliau nuplauki, tuo geriau, nes pirmieji jo jau ilgai ieško, o tau gal beliks apsisukt, arba rast, arba su visais kartu tiesiog sakyt, kad ženklas "čia", ir mes jį jau aplenkėm.
Plaukimas buvo panašus į KMR2015 I etapą, kas plaukė, patvirtins. Vėjo buvo truputį mažiau, bet panašumų liko. Todėl buvo visai gerai pasilygint, kaip išmoktos pamokos po to etapo.
Startas - puikiai, spinakeris pakeliamas greitai ir vietoj. Pirma atrodė, kad žemiau esantys gauna daugiau vėjo, bet galiausiai jie neiškilo tiek, kiek norėjo.
Problema buvo braso atsegimas - kažkas strigo. Reikia korekcijų, ir jas reikia darytis patiems.
Atkarpa iki priėmimo bojos - su genuja. Rodės, kad buringumo daugoka, bet teisingai susitampius - nelabai kas ir pabėgo. Su užplazdančia genuja ir pagal kreną reguliuojamu grotu ėjom gerai, palyginus. Vargu ar stakselis būtų buvęs geresniu sprendimu.
Pilnas kursas nuo priėmimo bojos - labai užsitęsę manevrai... Taip, bangos didelės, oras nekoks. Bet labai ilgai kabinom ir kėlėm spinakerį, paskui dar reikėjo keisti genują į stakselį. Ir jei genujos keitimas ne lemiamas faktorius, be spinakerio plaukiant iškart pralošinėjam... Paskui, viską susitvarkius, pradėjom vytis tuos, kas pabėgo - Extreme aplenkėm, Baltas susiplėšo - out, Joker tik priartėjam kiek, Affair - susiplėšo, bet jie tiek toli, kad nesijaučia.


Ką gi, iki ženklo 0,3 mylios. Keliam stakselį, leidžiam spinakerį, halsuojam, plaukiam, ieškom, ieškom, ieškom... Plaukiant 8-10 kts greičiu, atliekant minėtus manevrus kokį galima nuplaukt atstumą? Čia tiems, kas sakė, kad ženklas buvo koordinatėse.
Kitas dalykas - jis, pasirodo, buvo, tik išsileidęs. Kaip sakė klasikas - "Трудно искать чёрную кошку в тёмной комнате, особенно если её там нет. " 
Taigi, malasi kas kur nori. Mes ateinam į tą zoną jau seniai be spinakerio, Extreme gerokai iš paskos irgi su stakseliu, kol Tojana ir Rondo ramiai pareina su spinakeriais, nes jiems dar toli, ir mato, kad mes rimtais reikalais užsiėmę. Kai buvo nuspręsta, kad jau laikas, ir ženklo nebebus, sukamės panašiai ten, kur Affair, ir Joker. Su mumis Pelėda ir Lietuva. Extreme, nors plaukė gerokai iš paskos (300-400m?), apsisuka mums tiesiai ant nosies, kokie 5-7 korpusai. Bonus.
Rondo - irgi buvo gale, bet atsirado šalia.


Ne dėl pretenzijų jachtoms, bet dėlei tiesos. Visi galėjo imti koordinates pagal instrukciją, nors buvom pasitarę per pasitarimą, kaip įmanoma idiotiškiau - "jei ženklas nuneštas netoli, ieškom ženklo". Taigi, kas kur norėjo, ten ir ėmė, iš esmės. Galėjom ir mes anksčiau apsisukt, tik kaip paskui į akis krante žiūrėt konkuretams? Kiek tas netoli, kiek ieškom, ir ką darom neradę? Pirmieji ieško, o paskutiniai prisiveja...

Prasideda varginanti laviruotė namo, be azarto, nes su tokiais ženklais nebe varžybos...


Taigi, štai tau, boba, ir Marcinkus.
Teisėjai ir organizatoriai sakė - viskas pavyko, labai gerai, džiaugiamės. O iš tiesų karalius nemato, kad jis - nuogas.
33 mylios - tai distancija iki menamo ženklo, ar iki tos vietos, kur visi (kai kurie) plaukė? Nes PLD nuo to priklauso.
33 vs 28 - kodėl skirtumas tarp ORC ir LKRT-H yra tik 5 mylios? Koks atstumas nuo kranto iki priėmimo bojos? Patirtis sako, kad >3 nm.
Kokios sankcijos laukia tų, kurie nevykdo instrukcijos punkto dėl Sailracer tracker privalumo?
Kada pagaliau pradėsim svert įgulas, ypač - kai daug pučia, ir papildomas žmogus ant borto duoda daug? Kaip gali 8 didelės galvos (ar visgi - subekvatorinės juostos?) svert 590 kg? Arba 6 - 320 kg? Ant X-99 skirtumas tarp 505 kg ir 320 kg reiškia ~2,5 sek GPH, arba 2,5x33=> 80 sek distancijoje iki Palangos ir atgal. Kai skirtumas CT telpa į minutę, ne taip ir mažai susidaro.
Kodėl vakarėlis, numatytas nuostatuose  pradėti 20 val,, pasibaigė jau 19,30?
Kodėl Esox balas registracijoje (gal ir skaičiavimuose?) naudojamas mėnesio senumo, o ne naujausias? Pastebėsiu - šįkart naudojamas mūsų naudai.
Liūdna, merginos... Tai viena iš 2 regatų, kurių Esox/Baraka/Reflex nėra laimėję. Tačiau tokio lygio ji ir netraukia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą