2015 m. spalio 2 d., penktadienis

Kodėl Facebook is Evil

Senų senovėje, kada Smiltynės jachtklubo krantinės buvo išklotos medinėmis grindelėmis, perkant bilietus į keltą vardu "Palanga" kasininkei reikėdavo sakyt frazę "два - по десять, два - по пять", kada baseinėlyje prie kranto prišvartuotas greičiausias iš buvusių raudonai-geltonas plastikinis kateris būdavo vadinamas "kiaušiu" ir dar stovėjo medinis angaras, kur buvo tik sienos tarp kambariukų, o lubos - bendros, 10 metrų ar panašiam aukštyje... taigi, dar tais laikais, dėdės kamaroje ant spintelės buvo matyti likęs užrašas - "PRIEŠ GALVODAMAS - PAGALVOK".
Kai tau 4-5 metai, pats faktas, kad tu gali tai perskaityt - jau yra daug, ir stebina. Apie suprasti kalba, tada, žinoma, nėjo... Bet neveltui ir rašoma - senų senovėje.
Dar sakoma - "dažniausiai patirtis ateina su amžium. tik kartais amžius ateina vienas". Tokiais atvejais supranti, kokia teisinga buvo frazė ant spintelės.
O dabar, kaip sakė klasikas "kaip sakydavo de Mopasanas: "ближе к телу"".
Pats FB, matyt, nekaltas dėl to, ką jame žmonės rašo. Tačiau saugumo jausmas sėdint prieš kompiuterį o ne prieš pašnekovą (ar - oponentą, jei su juo aktyviai ginčijamasi?) yra didele dalim FB nuopelnas, ir vietoj redbulio augina sparnus. Niekur nesu matęs tiek drąsių pareiškimų, lozungų, pasiūlymų ir grasinimų, kiek internete, ir FB tame tarpe. Ir kad nors bent pusė jų būtų logiški?
Paskutinis pavyzdys - mūsų mieloji PaPa regata, ir jos dalyvių požiūris vienas į kitą.
Laikydamasis savo paties principų, bandysiu nekomentuot komentarų, o tik paanalizuot faktus ir kitų pasisakymus.


1. Kad galiu išmest savo laikrodį - pats žinau, mano daiktas, kada noriu - perku, kada noriu - išmetu. Kol kas dar nemesiu, nes labai patinka.
2. Kai jachta nusprendžia dalyvaut varžybose (regatoje), ji visada sutinka su tos regatos nuostatais, principais, tvarka. Pagal PaPa principus, skirtingo modelio jachtos startuoja tada, kokiu laiku yra norodyta, o būtent: X'as 18.24, Šatrija 18.25. Jei nepatinka tvarka - paprastas pasiūlymas - nestartuoti, arba nefinišuoti - nesiskelbti tame pačiame FB puslapyje, kad "aš tai pirmas/antras/devintas...". Marios didelės, visi gali plaukt kartu, tik kas nori - lenktyniauja, kas ne nori - tegu daro, ką nori.
3. Pagal ORC, ar ne pagal ORC - startų laikas nurodytas viršuj. Prieš keletą metų, kai Xxs ir Barakos ORC buvo atitinkamai 711.6 ir 715.2, starto laikai atitinkamai buvo 18.24 ir 18.30. Kažkaip nelogiška pagal ORC, ehh?..
4. Xxs finišo laikas - 20.13.
5. Xxs finišo laikas - 20.13, "pirmas". Toliau tas pats komentatorius rašo - "jachta Šatrija startavo ~18.20". O dabar dėmesio į pirmą nuotrauką komentrauose - dešinėje jachta Šatrija, kuri, anot Xxs, startavo ~18.20. Kairėje, už kokių 100 metrų, jachta Xxs. Plaukinat 5kts greičiu, atstumas įveikiamas per 39 sekundes (5kts - 9260 metrai per valandą, 9260/3600 = 2.57 m/s, 100/2.57 = 38.9 sek.) Jei nepasitikima laikrodžiais nuotraukose, kada startavo Xxs  - skaičiuokite patys. Beje, laikrodis nuotraukoje ne tam, kad nusireguliuoti laiką kaip mums patinka, ir tada rodyt, kaip konkurentai mus apgaudinėja - tiesiog GPS yra įmontuotas, ir į vieną kadrą su startuojančiais laivais niekaip netelpa. O šveicariški laikrodžiai dažniausiai ne tam perkami, kad rodytų neteisingą laiką.
6.  Jei ponai "atsinaujino" ORC sertifikatą liepos mėnesį, būtų įdomu pamatyti,  kur jame pamatuotas šitas gražuolis, kurį vis mėgina pasikelti garsusis Xxs:

Kažko jau muzika labai į vieną suktą tautybę neša, netgi per daug...


Pabaigai. Visas šis tekstas ne tam, kad apsiginti, ar kad kitus paauklėti. Jau senokai tiek Baraka Sailing Team, tiek Esox Sailing Team išaugo iš vaikiškų triusikų, kai reikėjo kažkam kažką įrodyti. Šis trečiadienis buvo labai dosnus gražiu rudenišku oru, labai ačiū tam pirmąjam plaukusiam, kuris sugalvojo imti 3-ią boją, o ne "vartus" prie Kiaulės nugaros - labai gerai paplaukiojom. PaPa, nuo pat jų pradžios, buvo skirti smagiai leisti laiką ant vandens, pasitreniruoti, susiburti, paburiuoti - o ne įrodinėti savo tiesas (o ypač - netiesas). "Pelėda" neleis sumeluot - tokie finišai, kaip šį trečiadienį buvo "Pelėda" vs. "Esox", ir yra visas tokių plaukimų grožis, kai 2 valandas plaukę laivai finišuoja 2 sekundžių skirtumu (penkių ten nebuvo, Dariau :-) ). Ir jei tie du , priekyje mūsų plaukę, nebūtų padarę falšstarto - tas finišas būtų buvęs dukart smagesnis tiek jiems, tiek mums su "Pelėda".
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=DVHrMtD6HqU&list=PLgSlwt9CsGzchbyM745WLBKTiRx_zk5Q6

2 komentarai: